Sanayi Devrimi; tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok fazla şeyi değiştirmiştir. Hızlı bir şekilde endüstriyelleşmeye başlayan ülkeler arasında yer almak isteyen Türkiye; bilhassa batının kendisine sunmuş olduğu kaynaklardan yararlanmaya başlamıştır. Onlardan birisi de elektrostatik toz boya!
Elektrostatik toz boya; 1960’lı yıllarla beraber Avrupa’da kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’ye ise 80’li yıllarla beraber gelmiştir. Birçok kişinin aklında elektrostatik toz boyanın ne olduğuna dair bazı soru işaretleri bulunuyor. Bu noktada, kendisini bir kaplama yöntemi olarak tarif edebiliriz.
Elektrostatik Toz Boya Nedir?
Toz boya ile yaş boya arasındaki farkın ne olduğu merak edilir. Birçok kişi; yaş boyanın daha kullanışlı olduğunu iddia eder. Ancak, elektrostatik toz boya; bu algıları değiştirecek türden özellikleri ile öne çıkar. Çünkü, yaş boya uygulamalarına kıyasla çok daha yeni olmasına rağmen avantajları sayesinde kısa sürede kendisine geniş bir kullanım alanı yaratmıştır. Ayrıca, her geçen gün daha çok üretildiğini de eklemek gerekir.
Elektrostatik toz boya; metal yüzeyleri olabildiğince iyi bir şekilde koruyan kaplama oluşuyla dikkat çeker. Bunun yanı sıra, yine metal yüzeylere ihtiyaçları olan dekoratif görünümü kazandırma hususunda da oldukça başarılıdır. Elektrostatik toz boya; kullanım alanlarını her geçen gün geliştirir. Başta cam, seramik, ahşap ve plastik yüzeyler olmak üzere birçok alanda elektrostatik toz boyadan faydalanılır.
Elektrostatik toz boya; sahip olduğu avantajlar ile yaş boya uygulamalarından çok daha iyi olduğunu ve önümüzdeki yıllara damga vuracağını ispat eder. Her şeyden evvel, çevresel açıdan daha iyi bir seçenektir. Uygulandığı alana herhangi bir zarar vermesi ihtimaller dahilinde bile değildir. Ayrıca, yine uygulandığı alanı dekoratif açıdan farklı bir noktaya taşımasıyla da dikkat çeker. Bu özelliklerinden dolayı, kaplama sektörünün gözdesi haline gelmiştir. Bunun yanı sıra, elektrostatik toz boya; elektrostatik güç ile çalışan tabancalar ile uygulanır. Ayrıca, ilgili fırınlama koşullarında pişirilerek de kullanıma hazır hale getirilir. Toz boya; İkinci Dünya Savaşı’nın ardından başlayan endüstriyelleşme sürecinde daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Hatta, 2019 yılında tüm dünyada iki bin kiloton toz boyanın üretildiği dile getirilmiştir.
Kumlama Makinası
Metal malzemelerin boya işlemine hazırlanması için kullanılan kumlama makinası sanayi sektörü için önemli makinelerden biridir. Bilindiği gibi metal malzemeler boyanmadan önce üzerlerinde bulunan tüm kirlerin, pisliklerin veya küflerin tamamen temizlenmiş olması gerekir. Aksi takdirde boya tutmayacağı gibi aynı zamanda ortaya kötü bir görüntü çıkar. Bu sebeple ilgili zemin için mutlaka temizlik işlemleri yapılmalı ve pürüzsüz bir hale gelmesi sağlanmalıdır. Bu sayede yapılan boya işleminden sonra tertemiz bir görünüm elde edilmesini sağlar. Kumlama işlemleri de tam olarak bu amaç için yapılır. Zeminin tamamen temizlenmesi ile boya yapılabilir. Bu sayede boya ilgili zemine uzun zaman tutunabileceği için kalıcı bir boya kaplaması oluşacaktır.
Çok hızlı bir şekilde zemine vurdurulan kum taneleri sayesinde zeminde oluşan titreşim tüm küflerin veya tozların yok olmasını sağlar. Çok yaygın bir işlem olması ile birlikte kolay yapılabilir ve boya işlemlerinden önce genellikle uygulanması gerekir. Yapılacak boya işlemlerinde bir sorun olmaması ve yüzeyin sorunsuz bir şekilde boyanabilmesi ancak kumlama işlemlerinin yapılması ile mümkün olabilir. Kumlama makinası birçok farklı sektörde kullanıldığı gibi aynı zamanda nozullu ve türbinli olarak iki ayrı gruba ayrılır. Farklı ebatlarda olan parçaların kumlama işlemleri için farklı özelliklerde ki makinalar kullanılır. En çok kullanılanlar ise küçük çaplı işler için kullanılan kumlama kazanlarıdır.