Catering sektöründe kalite ve rekabet gücünü artırmak, bununla birlikte maliyetleri düşürmek için başvurulan yöntemlerden bir tanesi kalite ve sertifikasyon konusunda danışmanlık almak. Bu süreçe şirketlerin karşılaştığı sorunlara çözüm bulmak ve bir yol haritası oluşturmak için Ekrem Akın ile konuştuk.
Sigma Center Kalite ve Verimlilik Danışmanlığı şirketinin Yönetim Sistemleri Uzmanı Ekrem Akın‘a kalite standartları ve verimlilik alanında catering şirketlerinin neler yapabileceğini sorduk.
Catering firmalarının sektörde rekabet edebilirliğini sağlayan niteliklerden bir tanesi kalite belgeleri ve sertifikalar oluyor. Catering şirketleri daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek, sektörde rekabet gücünü artırmak için hangi sertifikaları almalı?
Yönetsel, ürün, hijyen açısından sertifikalar mevcut. Bunlardan bizim konumuz ile olanları birazdan detaylı olarak açıklayacağım ama burada dikkat etmek istediğim öncelikli ve önemli bir husus var. Bu sertifikalar ki özellikle yönetim sistemlerine ait olan sertifikalar gönüllülük esasına esas alınan bir firmanın bir standardın kuruluşunuza gelerek şahitlik yaparak alınan sertifikalardır.
Burada önemli olan “mış” gibi yapıp sertifikayı duvarınıza asmak olmamalı. Bu sertifikalar yönetim sistemleri standartlarına ait sertifikalar ve dünyada kabul görmüş ve kuruluşunuzun rekabetini güçlü kılacak sistemler.
Kalite yönetim sistemleri standartlarından gıda sektörüne özelleştirilmiş standart olan ISO 22000 Gıda Güvenliği Kalite Yönetim Sistemini kuruluşlarında uygulamaları kritik öneme sahiptir. Bu standardın daha önce HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) standartlarını tek bir çerçeveye toplayan kuruluşlarında gıda güvenliği tehlikelerini kontrol altına alan bir yönetim sistemleri standardıdır.
Ayrıca kuruluş ihtiyaçlarına göre ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetim Sistemi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikalarını da alabilirler.
Gıda üretimi yapan firmalar için ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi neyi kapsamaktadır?
ISO 22000:2005, gıda zinciri boyunca ilk üretimden başlayarak tüketime kadar gıda güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Gıda güvenliği konusunda yasal şartların ötesine geçmek isteyen kuruluşlar için şartları tanımlar. Tüketicilerin gıda güvenliği ile ilgili taleplerinin karşılanmasını, gıda israfını ve maliyet kayıplarının azaltılmasını, çalışma ortamının iyileştirilmesini, müşteri tetkiklerinde karşılaşılan sorunların en aza indirilmesini sağlar ve ürünlerin geri toplama riskini azaltır. Aslında kısacası müşterilerinize aynı kalitede sürekli hizmet sağlamanızı amaçlar.
Helal gıda belgesi nedir? Nasıl alınır?
Helal sertifikası, saygın, yetkili ve tarafsız bir kurumun, üretimi denetleyerek, helal standartlara uygun olarak üretildiğini onaylaması ve buna bağlı olarak verilen, onaylanmış bir belgedir.
Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve kalite şartlarına uygunluk da olması gereken şartlardır.
Helal sertifikalama, Müslüman tüketici için, tüketeceği ürünün kabul edilebilir ve tüketilebilir olduğunun garantisi niteliğindedir. Helal belgeli gıda dünyadaki 2 milyar Müslüman tarafından tercih edilmektedir.

Şirketlere yönelik kalite yönetim sistemleri ve süreç iyileştirmeleri giderlerin azaltılmasına da önemli anlamda katkılar sağlıyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi Kalite Yönetim Sistemleri verilen hizmetin müşteri beklentilerine uygun kalitede ve sürekli vermenizi sağladığı gibi hakkıyla uygulanan bir yönetim sistemi kuruluşların maliyetlerini de azaltacaktır.
Yukarıda belirttiğim standartlar haricinde dünyada kabul görmüş ve artık standartların içerisinde bile yer alan 5S İş Yeri Organizasyonu’ndan bahsetmek isterim. Uygulaması çok basit ama kültür değişimi isteyen iş yerinizin tertip düzenini 5 adımda özetleyen bir uygulama. Bu uygulama ile hem gıda ile ilgili riskleri azaltabilirsiniz, hem israfı önleyip maliyetlerinizi azaltabilirsiniz hem de daha verimli iş ortamları sağlayabilirsiniz.
Türkiye’de ulusal ölçekte hizmet veren pek çok catering şirketinin kalite yönetim sistemleri danışmanlığını yapıyorsunuz. Sigma Center Kalite ve Verimlilik Danışmanlığı catering şirketlerine nasıl hizmetler sunuyor?
Sektör fark etmeksizin kuruluşlar bizimle ihtiyaçlarını paylaşıyorlar ve bizde yaptığımız değerlendirmeler neticesinde tavsiyelerde bulunup kuruluşun ihtiyaçlarını ortaya çıkartıyoruz. Bizimle çalışmak istediklerinde yapacağımız işler işe ilgili bir faaliyet planı hazırlıyor. Bu faaliyet planına göre danışmanlık ve eğitim hizmetleri veriyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken bir şey var.
Danışmanlık bir kuruluşun yapması gerekli olan işi danışmanın yapması demek değildir. Burada danışmanlık, hizmet alan kuruluşa yapılacak işler ile ilgili yol göstermektir. Eğer birileri sizlere tüm dokümanları hazırlayacaklarını suya sabuna dokunmayacaklarını söylüyorsa sizin paranızı almaya niyetli olduğu ve sadece işinize yaramayan boşa para vereceğiniz dokümanları verecekleri unutulmamalıdır.
Danışmanlıklarda yapmaya çalıştığımız kuruluşun uygulayabileceği kendine göre bir sistematik altyapı oluşturmak. Böyle bir altyapı sonrası kuruluş bu sistemi sahiplenip sürdürebilirse o kuruluşun önünde kimse duramaz.
Sigma Center Kalite ve Verimlilik Danışmanlığı Hakkında:
Sigma Center; yaklaşık 20 kişilik uzman kadrosu ile başta merkezi olan Bursa’dan Kocaeli, Gaziantep, İstanbul ve İzmir temsilciliklerinin de katkıları ile yurt geneline ve zaman zaman da yurt dışına eğitimler vermekte ve danışmanlıklar yapmaktadır.
Sigma Center; TURQUALITY, KOSGEB, Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Bankası ve TSE’den elde ettiği yetkinlikler ile kuruluşlara sunduğu eğitim ve danışmanlık hizmetleri için %75 varan hibe desteklerin alınmasını sağlamaktadır.
Sigma Center ekibi aralarında; TC Merkez Bankası, THY, TÜPRAŞ, Aselsan, Coca Cola, ARÇELİK, BOSCH, VESTEL, TUBİTAK, ECA, VALEO, Yazaki, FORD, YEŞİM Tekstil, ÇALIK Holding, Yeni Rakı, Kütahya Porselen, BOSSA, BAYER, DOĞTAŞ, Kelebek, INOKSAN, Uludağ Üniversitesi, ERİKLİ SU, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi gibi kuruluşların da yer aldığı 700 den fazla kuruluşta Kalite ve Verimlilik Yönetimi konularında danışmanlık yapmış ve/veya eğitimler vermiştir.
Kaynak: Catering Türkiye